Περί Διεθνών

Ευτυχώς, δεν έχουμε Πρωθυπουργό!

Η είδηση ότι στην κόρη του Μπερλουσκόνι προτάθηκε η ανάληψη συγκεκριμένης ακαδημαϊκής θέσης, μετά την ολοκλήρωση της διατριβής της, μπορεί να αποτελεί έκπληξη για όλους εκείνους που δε θέλουν να δουν τι συμβαίνει στα πέριξ ή στα ένδον. Μπορεί, φυσικά, η 26-χρονη Μπάρμπαρα να έχει τα προσόντα, απλώς να είναι «άτυχη» λόγω του ονόματος που κουβαλεί. Από την άλλη τι να υποθέσει κανείς για τις αντιδράσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου που φωνασκεί για άνιση μεταχείριση μεταξύ των αποφοίτων του; Μπορεί, φυσικά, να ανήκουν, πολιτικά, στο αντίπαλο στρατόπεδο του καβαλιέρε, οπότε η φωνή γίνεται πιο στεντόρεια ελέω πολιτικών διαφορών.

Παρόμοιου τύπου γεγονότα συνέβησαν και στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη: Στο Πανεπιστημίο Πειραιά προκηρύχθηκε θέση λέκτορα, με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο για την οποία, ω του θαύματος, η θυγατέρα Σημίτη πληρούσε ακριβώς τα κριτήρια της προκήρυξης. Εκμπομπές και φύλλα αναλώθηκαν επί του συγκεκριμένου. Το θέμα έπεσε στα μαλακά χωρίς κάποια γάτα να προκαλέσει καμιά ζημιά. Ουκ ολίγες, επίσης, οι φωνές διαμαρτυρίας για τη σύζυγο του τέως προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όταν η Νατάσα από νηπιαγωγός το 1998 βρέθηκε με διδακτορικό στην ιατρική το 2002.

Στενότατοι συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών Σημίτη και Καραμανλή, όπως οι Μαντέλης και Αγγέλου αντίστοιχα- καθώς και πλειάδα άλλων-συνδέθηκαν με τα σκάνδαλα «Siemens» και «Βατοπεδίου». Ποιος μπορεί να βγάλει από το μυαλό του πολίτη ότι δεν ήταν εις γνώσιν των αρχηγών των κυβερνήσεων οι συγκεκριμένες κινήσεις; Γιατί οι συγκεκριμένοι παραμένουν στο απυρόβλητο; Γιατί ούτε οι δικαστικές αρχές αλλά ούτε και οι εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν από το κοινοβούλιο δεν τους έχουν κλητεύσει για μια απλή εξέταση; Γιατί το ίδιο το σύστημα τους έχει κατατάξει στις ιερές αγελάδες που δεν τις πειράζει κανείς;

Επομένως, αν το φαινόμενο του βολέματος αφορά τους πρωθυπουργούς ή τους εν δυνάμει του είδους, τότε μπορούμε να αναφωνήσουμε μετ’ επιτάσεως: Ευτυχώς στην Κύπρο δεν έχουμε Πρωθυπουργό, αλλά, Πρόεδρο! Κούνια που μας κούναγε...

Κυριάκος Σ. Κολοβός

Δημοσιεύθηκε επίσης στη διεύθυνση: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/295063

Κύπρος και Διεθνείς Σχέσεις


Οι πρόσφατες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ισπανία είναι η συνέχεια των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» προς τα έξω. Προς διάψευση όλων όσοι προέβλεπαν και προέβαλλαν τη διεθνή απομόνωση, ως την τιμωρία της άρνησή μας, μετά την καταψήφιση της προτεινόμενης λύσης, το Υπ.Εξ., ιδιαίτερα την περίοδο υπό τη νέα διεύθυνσή του, δείχνει να εμπεδώνει τους κανόνες υπό τους οποίους λειτουργεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασιών.

Οι διακρατικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και η επιβεβαίωση των διμερών σχέσεων δείχνουν, αν μήτι άλλο, πως δεν είμαστε απομονωμένοι και υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να συνομιλούν με τους «αμαρτωλούς» και ανυπάκουους προς το διεθνή παράγοντα. Η ισχυροποίηση της θέσης μας ελέω ευρωπαϊκών θεσμίων δίνει ευελιξία στις κινήσεις μας και πολυκλαδικότητα στο εύρος των επιλογών μας στο διεθνές περιβάλλον. Το στοίχημα, πλέον, είναι η χαρτογράφηση, η κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, ο προσδιορισμός των συντεταγμένων μας εντός αυτού του θεσεογραφικού χώρου και η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που αυτός παρέχει. Διότι, μέχρι πρόσφατα, διαπράτταμε το ολίσθημα να ανάγουμε το γνωστό διεθνή παράγοντα, από υποσύνολο σε υπερσύνολο και ενίοτε δυναμοσύνολο των διεθνών πεπραγμένων.

Αν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να πιστωθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι ότι η διακήρυξη της για εμπλοκή και των 5 μονίμων μελών του Σ.Α., στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δεν έμεινε στα λόγια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη διετία 2005-2006 επισκέφθηκε, μετά από επίσημες προσκλήσεις την Αγγλία (Ιούλιος 05), τη Γαλλία (Νοέμβριος 05), τη Ρωσία (Γενάρης 06), και την Κίνα (Δεκέμβριος 06) .

Σωρία επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες (Ινδία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία, και άλλες) και σε αρκετές από τον Υπ. Εξ. (Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Κροατία, κ.ά) δίνοντας νέα διάσταση στις σχέσεις της Κύπρου με τις άλλες χώρες. Συναντήσεις που δεν περιορίστηκαν σε εθιμοτυπικές δηλώσεις αλλά αποτέλεσαν την απαρχή ισχυρών διακρατικών συμφωνιών σε πολλούς τομείς αλλά και ενημέρωση των θέσεων μας όσον αφορά στο Κυπριακό.

Φυσικά, οι επισκέψεις δεν είναι μονόπλευρες. Πολλοί ξένοι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι περνούν καθημερινά το κατώφλι του Προεδρικού και των διπλωματικών υπηρεσιών για συντονισμό της κυπριακής Κυβέρνησης με τις ξένες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. O Ισπανός Υπ.Εξ. συνυπέγραψε με τον Κύπριο ομόλογό του μνημόνιο συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο. Προ διμήνου υπεγράφη η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλίδα Υπ.Αμ. ενώ προηγουμένως συμφωνήθηκε από κοινού με το Λίβανο η οριοθέτηση της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης. Δεν πρέπει να παραγνωρίζονται όλες αυτές οι ενέργειες. Αντίθετα πρέπει να ενισχύονται νυχθημερόν. Σ’ αυτό το σημείο καλείται το Υπ.Εξ. να ενισχύσει τις διπλωματικές του αποστολές και να στελεχώσει επαρκώς τα διπλωματικά σώματα ιδίως σε χώρες κλειδιά και στα όργανα της Ε.Ε.

Οι λεπτές παγκόσμιες ισορροπίες, τα σύγχρονα διεθνή συστήματα, των οποίων τα σημεία ισορροπίας χαρακτηρίζονται από αστάθεια, είναι πολυδιάστατα και επιρρεπή σε χαοτικές καταστάσεις. Η θωράκιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιτυγχάνεται με την εξειδίκευση των υπηρεσιακών. Πέραν της νομικής κατάρτισης και της γνώσης ξένων γλωσσών χρειάζονται γνώσεις στρατηγικής και διεθνών σχέσεων. Τα μικρά βήματα με τη δημιουργία κέντρου στρατηγικών μελετών πρέπει να ενδυναμωθούν. Η προβολή των θέσεων μας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Οι έρευνες και η προώθησή τους επιβάλλεται, εκ των πραγμάτων, όπως εδράζεται σε επιστημονικές βάσεις.
Κυριάκος Σ. Κολοβός

Δημοσιεύθηκε επίσης στη διεύθυνση

http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=36860