Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Δημοσιογραφία και Πολιτική: Βικ. Παπαδόπουλος- Ν. Αναστασιάδης

«Αυτό θα το προωθήσετε ή το έχετε ξεχάσει στις μεταλλάξεις που έχετε κάνει αυτή την προεκλογική περίοδο;» (Βίκτωρας Παπαδόπουλος προς Νίκο Αναστασιάδη, 21/02/13)

Δημοσιογραφία και πολιτική, για πολλούς, αποτελούν δύο αχώριστες τέχνες… ή εφαρμοσμένες επιστήμες ή επαγγελματικά πεδία. Από το θεωρητικό πλαίσιο που μπορεί να διέπει την επιστημονική τους μελέτη και προσέγγιση μέχρι την πρακτική τους εφαρμογή αυτό που εξάγεται είναι η «ανταγωνιστική συμβίωση» η οποία τις αλληλοτροφοδοτεί.


Στην Κύπρο εντοπίζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες γνωστοί δημοσιογράφοι μεταπήδησαν στην πολιτική κονίστρα. Είναι οι περιπτώσεις στις οποίες δημοσιογραφία και πολιτική «συνεργάστηκαν» ώστε άνθρωποι των Μέσων να υπηρετήσουν το άλλοτε «αντίπαλο» δέος, αυτό της πολιτικής, αντιγράφοντας πρακτικές που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ή αλλού. Η εισβολή του star system στον χώρο της πολιτικής αποτελεί φυσικό επακόλουθο της επικυριαρχίας της επικοινωνίας επί της πολιτικής και της εξάρτησης που έχει η δεύτερη ως προς την πρώτη. Ουσιαστικά,  άνθρωποι της επικοινωνίας, πέραν των συμβουλών, των κρίσεων και επικρίσεών τους στο παρασκήνιο έκαναν το επόμενο βήμα∙ της κατάκτησης του πολιτικού προσκηνίου, φιλοδοξώντας από σχεδιαστές να μετατραπούν σε υλοποιητές των προτάσεών τους.


Τοπικά, το φαινόμενο παρουσιάζει «έξαρση» τα τελευταία χρόνια. Δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, λογογράφοι και φερόμενοι επικοινωνιολόγοι, εκλέχθηκαν στα βουλή, αξιοποιήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση στην εκπροσώπησή της είτε ακόμη έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο στελεχώνοντας τις κυπριακές αντιπροσωπείες στα κοινοτικά όργανα.
Μία περίπτωση, της ανταγωνιστικής αυτής συμβίωσης, αποτελεί ο διορισμός του Βίκτωρα Παπαδόπουλου ως αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, το 2013, από τον κ. Αναστασιάδη. Η παράθεση των πιο κάτω δηλώσεων πιθανόν να μην προμήνυε το επακόλουθο «φλερτ» το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία υψηλού επιπέδου.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη Αναστασιάδη στον Βικ. Παπαδόπουλο (21/2/13).
Βικ. Παπαδόπουλος: «Αυτό θα το προωθήσετε ή το έχετε ξεχάσει στις μεταλλάξεις που έχετε κάνει αυτή την προεκλογική περίοδο;» «Βλέπω μια αλλαγή στάσης.  Από ποιον θα εξασφαλίσατε δάνειο;»
«Πάντως ακούμε άλλα πράγματα από εσάς κ. Αναστασιάδη. Θα πάμε, θα διαπραγματευτούμε, περίοδο χάριτος, αν θα πάρουμε το μνημόνιο. Πώς θα πάρουμε μισό μνημόνιο ή ένα τρίτο του μνημονίου ή ένα τρίτο της βοήθειας χωρίς ολοκληρωμένο μνημόνιο;»

Αναστασιάδης: «Κύριε Παπαδόπουλε, ή δεν παρακολουθείτε τα όσα λέω είτε δεν καταλαβαίνετε τα όσα λέω… Έχουμε περιθώρια διαπραγμάτευσης και θα τα εξαντλήσουμε.» Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=s2nnbX8bzXg


Βικ. Παπαδόπουλος (1η διακαναλική 2013): «Κύριε Πρόεδρε οι πολυδιαφημιζόμενοι ομοϊδεάτες σας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέρκελ και Σία  είναι όλοι αυτοί που έχουν επιβάλει στους λαούς του Νότου, του λεγόμενου Νότου, μια απάνθρωπη και άγρια λιτότητα και κερδίζουν από τη δυστυχία των λαών της Ελλάδας , της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας. Νομίζετε ότι εάν εκλεγείτε πρόεδρος θα σας χαριστούν ή θα είστε συνεχώς με ένα ναι στο στόμα με όλα τα συνεπακόλουθα;»

Δευτερολογία: «Κύριε πρόεδρε να σας πω ότι στην Πορτογαλία επιβλήθηκε μνημόνιο με αυστηρούς όρους λιτότητας από την Γερμανία και από την Τρόικα. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε και όλοι γνωρίζουμε τι επιβλήθηκε με τρία διαφορετικά μνημόνια σαφέστατα οι δανειστές βάζουν τους όρους και όχι από μόνες τους οι κυβερνήσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: